Wat klanten zeggen over Zachtgroen

"Een heel fijn, eerlijk en uitgebreid verslag gekregen van het gesprek tussen onze hond en Angelique.
Angelique weet met aandacht, respect en vertrouwen een mooie weergave te geven van de communicatie tussen mens en dier. Dit zijn ontzettend waardevolle berichten, omdat het dier een podium krijgt om zijn verhaal te mogen doen. En als eigenaar van het dier krijg je daarmee handvatten om je dier goed te kunnen begrijpen en zonodig te kunnen helpen. Heel erg bedankt Angelique voor jullie liefdevolle contact."

Wendy de Vlieg

Mijn paard had al maanden last van hoesten. Al naar de kliniek geweest en van de dierenarts medicatie gehad. Het enige wat echt hielp was het hooi weken. Gelukkig was het zomer, maar dag in dag uit twee keer per dag naar stal om hooinetten te vullen en te weken brak mij toch wel op. Toen kwam ik via een stalgenootje in contact met Angelique en hebben we een heel uitgebreid eerste consult gesprek gehad. Het totale beeld van mijn paard werd geschetst en Angelique nam echt de tijd voor ons. Van daaruit heeft ze een advies opgesteld met kruiden en druppels. Dit viel gelukkig ook goed in de smaak bij mijn paard. Na een tijdje drufde ik voorzichtig het natte hooi te combineren met het droge hooi. En dat ging goed! We hebben dit helemaal kunnen afbouwen en inmiddels staat hij alweer maanden op droog hooi en ook ‘s nachts weer op stro en gaat dit goed. Bij ieder kuchje dat ik bij mijn paard hoorde appte ik Angelique en ze stond altijd paraat met adviezen of in mijn geval ook gewoon een luisterend oor. Dat was heel fijn! Als je je zorgen maakt om je paard dan is het fijn als je iemand hebt die er is om te helpen. Heel blij en dankbaar voor alle hulp van Angelique ☺️

Sabine Poirters

"Vanochtend rende Cooper bokkend en scheten latend door de wei: ik heb mijn ‘oude’ maatje weer terug!"

lees verder >>

Miriam Kierkels

Het paard met huiduitslag

De eigenaresse van wie ik een aantal van haar pony's preventief begeleid, vertelde me over haar paard die onder de uitslag zat. Ze verdacht het paard van een allergie voor stro en had de dierenarts er al bij gehad. Deze had een antihistamine-injectie gegeven en geadviseerd hem van het stro te halen. In eerste instantie werd het iets beter, maar vervolgens kwam het in alle hevigheid terug. Ze heeft toen wel direct contact opgenomen met Silverlinde en heeft een aantal 1e middelen gekregen. De dierenarts heeft ondertussen bloedonderzoek gedaan en wilde een voedingsadvies gaan geven. De eigenaresse vroeg of ik dit eventueel kon en wilde doen. De uitslag was wel wat minder geworden met de middelen van Silverlinde, maar haar paard was er nog niet vanaf en was ook echt nog niet zichzelf. Lusteloos, niet fit. Ik heb het paard onder de loep genomen en de uitkomsten van het bloedonderzoek en de al ingezette middelen hierin meegenomen. Nadat ik de hele situatie in beeld had (dus ook qua voer, management, gedrag, overige omstandigheden) heb ik een advies gegeven op het gebied van voeding, aanvullende kruiden en andere maatregelen, specifiek toegespitst op het paard.
Gelukkig deed dit hem erg goed en kwam hij weer in balans. Blij paard, blije eigenaar!

Vanochtend rende Cooper bokkend en scheten laten door de wei: Ik heb mijn ‘oude’ maatje weer terug!

Cooper (7 jaar) is (iets) te zwaar en is suikerpatient (insulinedysregulatie). Hij heeft al wat lastige momenten gehad, waarbij het onduidelijk was of hij hoefbevangen was, of dat hij andere klachten had. Net niet de typische symptomen.
Om hem te helpen, haalde ik allerlei producten in huis die van alles beloven voor mijn maatje. Lastig kiezen, omdat ik niet precies wist wat hij had. Resultaat: een kast vol supplementen, waarvan ik niet wist of ze werken of niet, en een lege portemonnee.

Hij krijgt al ruim een half jaar kruiden om hem te ondersteunen. Deze laat ik uitmeten door Angelique van Zachtgroen. Toen hij kort terug weer klachten kreeg, heb ik haar benaderd om eens door te vragen wat hij heeft en hoe ik hem (nog beter) kan helpen.
Voor de korte termijn kreeg ik meteen een aantal suggesties, zoals wilgentakken geven tegen de pijn. Angelique heeft contact met hem gemaakt, en daar kwamen een aantal dingen uit, waar we wel wat mee konden. Meteen gestart met extra ondersteuning: celzouten, essentiële oliën, zaden en pitten. Na een paar dagen knapte hij weer wat op, en daarna iedere dag een beetje beter. Inmiddels is mijn ‘clown’ weer helemaal de oude.

* In het diercommunicatie verslag dat ik van Angelique ontving, zitten nog wat elementen waar ik nog niet meteen over uitgedacht was. Sommige uitspraken waren meteen helder en duidelijk, met andere opmerkingen kan ik nog aan de slag. Zo vallen in de komende periode de puzzelstukjes op zijn plaats, of bedenk ik ineens: “Goh, daar heeft Cooper iets over gezegd”.
** Daar waar een reguliere dierenarts met bloedonderzoek en/of foto’s prima een diagnose kan stellen (zo ook bij Cooper om vast te stellen dat hij insulinedysregulatie heeft en hoefbevangen was), blijven er altijd situaties waarbij ik denk, daar gaat een dierenarts geen oplossing voor vinden. Of een oplossing waar ik geen fan ben.
Ik heb op dat soort momenten dan meer vertrouwen in de holistische natuurgeneeskunde.

Plussen van Zachtgroen: snel en frequent contact, zelfs in het weekend! En volledige aandacht voor het probleem!

Miriam Kierkels

Ontploffingsgevaar!!

De eigenaresse van een superlieve Welshpony vroeg mijn hulp, omdat deze dame onder het zadel ineens kon ontploffen en ze dat toch wel een dingetje vond met haar dochter erop; het moet natuurlijk wel veilig blijven. Daarbij was het natuurlijk ook niet fijn voor de pony zelf. Ze had daarbuiten ook nog problemen met haar luchtwegen en had op het minste of geringste huiduitslag en oedeem. Ik heb haar situatie zo goed mogelijk in beeld proberen te brengen. Eén van de manieren om haar te ondersteunen was een op maat gemaakte Bachbloesemremedie. Dit hielp haar in ieder geval goed om iets rustiger te worden en niet meer zo snel te ontploffen. Bij haar had ik wel het gevoel dat er dingen uit het verleden een rol bleven spelen en uiteindelijk heeft haar eigenaresse besloten dat ze weer de wei op mocht om een veulen te krijgen. Ik denk dat dit een goede keuze voor haar is. De toekomst zal het uitwijzen! De laatste berichten zijn dat ze aan het stuntrijden is en lekker vrij aan het crossen en dat het haar goed bevalt. Nu op korte termijn mag ze weer een tijdje de wei op.
Heel knap dat de eigenaresse deze keuze voor het welzijn van een ieder - voor de pony maar uiteindelijk ook voor haar dochter - heeft gemaakt. Soms is houden van ook loslaten...

Veelgestelde vragen

Kun je iets voor mijn dier met 'klacht x, y, z' doen?

Van te voren kan ik natuurlijk niet beloven dat ik de klacht in 1 x oplos. Maar het is naar mijn idee altijd goed om op zoek te gaan naar de echte onderliggende oorzaak van een probleem. We kunnen aan de oppervlakte aan de symptomen werken, maar dan zal de klacht zeer waarschijnlijk toch weer terugkomen of er treedt een nieuw probleem op.

Vaak zet het stuk aandacht dat je hebt voor het dier al iets in gang. Het dier wordt gezien! Je bent bereid om verder te kijken, écht te kijken. Dat werkt op zich al helend.

Je moet wel beseffen dat voor elk jaar dat er een bepaalde klacht is, ca. 1 maand nodig is om de klacht op te lossen. Ook wij kunnen niet toveren. Daarbij komt dat de weg naar een natuurgeneeskundige vaak pas wordt gemaakt, als de eerdere adressen het probleem niet hebben kunnen oplossen. Dan zit de ziekte al verder in het systeem. Volgens Dr. Reckeweg (een Duitse arts die het ontstaan van ziektes in 6 fases beschreef) zijn er ook fases waarin ziektes zich ontwikkelen; hoe chronischer de klacht hoe verder in de fases en hoe moeilijker om de balans te herstellen.

Een dier kan niet altijd (helemaal) meer herstellen, dat is ook onderdeel van het leven. Ik zal daar dan wel eerlijk over zijn. En als ik denk dat een andere behandelaar meer kan betekenen voor je dier geef ik dat ook aan. Het dier staat immers voorop!

Wat zet ik in voor 'klacht x, y, z'? / Heb je voor mij een middeltje voor ...?

Als natuurgeneeskundige kijk je holistisch. Dat wil zeggen dat je naar het dier kijkt en alles daaromheen. Voor elk dier (en mens trouwens ook) is dat natuurlijk anders. En zelfs al ben je in een identieke situatie opgegroeid en heb je dezelfde dingen meegemaakt, dan nog zal de een 'zus' op iets reageren en de ander 'zo'. De één is nu eenmaal veel relaxter van aard dan de ander bijvoorbeeld. Waar de één van in de stress schiet, haalt de ander zijn schouders over op. Dit is niet anders voor dieren, zij zijn ook hun unieke zelf.
Natuurlijk zijn er wel '(EHBO)-middeltjes' die je tijdelijk kan inzetten om verlichting te geven, maar om de echte oorzaak aan te pakken moet je toch kijken naar wie het dier is en wat hem/haar beweegt.

Als ik alleen maar een middeltje voor dit of dat geef, ben ik alleen maar de symptomen aan het bestrijden en uiteindelijk willen we tot de kern komen en een oplossing vinden voor de oorzaak van de klacht (meestal blijken er overigens meerdere klachten te zijn).

Ik vind het wel duur zo'n consult/kruidenadvies...

Ik hoop dat je inmiddels meer hebt gelezen over mijn werkwijze (of anders de meestgestelde vragen hierboven hebt gelezen). Dan zul je begrijpen dat ik echt maatwerk adviezen geef voor jouw dier en geen protocolletje van stal haal wat ik je vervolgens geef. Ik bereid me voor op jullie casus, doe het consult of maak op afstand contact en zet alles thuis nog verder op een rij (na soms een nachtje erover geslapen te hebben). Ik wil graag echt helpen en neem jullie dan ook echt serieus. Dat kost nu eenmaal meer tijd.
En ook dan kan ik niet alles (direct) oplossen, maar we proberen in elk geval het dier weer meer in zijn/haar kracht te zetten, meer balans te brengen door zijn/haar zelfherstellend vermogen aan te spreken; het dier te zien voor wat hij/zij is!

Je doet toch iets met kruiden?

Ja klopt! Ik werk vaak en graag met kruiden. Vooral bij paarden is dit heel passend, want dit zijn natuurlijk herbivoren. Maar ook andere dieren zijn vaak gebaat bij kruiden en hebben een zelfselecterend vermogen. 
Van veel medicatie ligt de basis in een kruid. Supplementen bevatten over het algemeen ook een inhoudsstof dat onttrokken is uit een plant. Ik vind het wonderlijk hoe elke plant zo zijn eigen unieke pakketje aan inhoudsstoffen heeft en zijn eigen unieke werking. Om deze reden kies ik vaak liever voor een kruid dan een supplement, omdat naar mijn idee de perfecte combi al in de plant zit en de verschillende stofjes elkaar versterken.

Omdat ik hier zo door gegrepen werd toen ik fytotherapie (=plantkunde) als vak kreeg tijdens de Plusopleiding van Silverlinde, volg ik ook nog vervolgopleidingen op het gebied van kruiden, zowel op diergebied als humaan. De planten vertellen ons veel!

Maar hoewel ik dus graag met kruiden werk, dat moge duidelijk zijn ;-), is dit altijd een onderdeel van mijn advies. Ik geef ook wel losse kruidenadviezen, maar liefst eigenlijk niet los van een consult zodat ik het dier in beeld heb kunnen brengen. Mijn advies bestaat dus wel vaak - zeker voor paarden - uit een voorstel voor kruiden, maar daarnaast geef ik ook advies op het gebied van voer, management, 'training', behandelingen en wat ik dan maar denk dat het dier nodig heeft, incl. tips. voor de eigenaar.

Dus ja ik doe iets met kruiden, maar natuurgeneeskunde is veel meer dan dat.

Doe ik dan 1 consult?

Dat zou kunnen. Als we je dier goed in beeld hebben kunnen brengen en duidelijk hebben op welke gebieden hij/zij ondersteuning nodig heeft en we (jij als eigenaar hebt hier ook een rol in) hem/haar dit bieden, dan kan je dier zich herstellen en kunnen jullie het prima verder zelf.
Vaak is er natuurlijk meer aan de hand en kunnen we niet alles in 1x op de rit zetten. Daarbij is balans geen statisch gegeven dus kan er altijd weer wat gebeuren waardoor er disbalans ontstaat. De vraag is of je dier zichzelf daarvan kan herstellen of dat daar iets meer hulp bij nodig is - Wij hebben ook weleens griep, maar zieken dan gewoon even uit en dan kunnen we weer door; je lichaam zet je dan even stil.

Het is dan van het dier en de situatie afhankelijk of er meer ondersteuning nodig is.

Mijn insteek is in elk geval om jullie daar waar nodig te ondersteunen en handvatten te geven om zelf de balans (enigzins) te kunnen behouden. 

Vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijze werd een arts ook betaald om mensen gezond te houden. Daar valt ook iets voor te zeggen, preventief te werk gaan onder het mom 'beter voorkomen dan genezen'. In die zin zou je regelmatig een soort 'APK' kunnen doen om te kijken of er nog dingen verbeterd kunnen worden.
Omdat ik dit een mooie gedachte vind bied ik ook een soort onderhoudsabonnement aan om je dier en jou te kunnen volgen en snel te kunnen ondersteunen waar nodig.